dimecres, 15 de gener de 2014

Pics de Costabona i Roca Colom

Les previsions meteorològiques ens fan ballar el cap, els dies i els destins per a una possible sortida a la muntanya. Finalment, amb l'Aleix, marxem el diumenge 12 de gener per la tarda cap al Ripollès. Passem Camprodon i ens dirigm cap a Molló i Espinavell. Aquí, una pista a l'esquerra de la carretera anuncia el camí cap al poble de Setcases. Després d'uns nou quilòmetres de pista, la neu i el gel ens impedeixen de continuar. De totes formes, de neu n'hi ha poquíssima i decidim deixar el material hivernal a la furgoneta. 
El dilluns a les 8.50 h. comencem a caminar seguint la pista. Al cap de 10 minuts, ja arribem on haguéssim volgut arribar amb vehicle, a la collada Fonda, principi del terme municipal de Setcases. Allí ja es veu perfectament el nostre objectiu, el pic de Costabona, de 2.460 metres d'alçada. No hi ha camí massa definit, però és una carena en clara direcció nord que, a més, està ornamentada amb una bonica tanca per al bestiar que es pot seguir fins vora el cim.
Estem a uns 1.900 metres d'alçada i comencem a pujar.
El dia està ben tapat però els núvols estan alts i no fa gaire vent. Així les coses, anem pujant seguint cada vegada rastres més clars de sender que comencen a dirigir-se cap a l'esquerra, cap al coll de Pal. La nostra intenció és fer primer el Roca Colom i després el Costabona, per a baixar per la seua carena, fent una circular.
Veiem que haurem de deixar el sender perquè el tapen dues considerables congestes de neu, i com que hem deixat el material al cotxe... però hi ha altres imponderables que ens variaran els plans: fa uns minuts que havia començat a nevar, però al cap de poc ho comença a fer amb més ganes. Decidim variar el plans i anar directament al Costabona i tirar avall, per a evitar que la neu cobreixi la pista i tinguem problemes per tornar a casa.
Així, ens encarem cap al Costabona, on hi arribem al cap d'una hora i vint minuts de pujada.
Com que ha parat de nevar, decidim dirigir-nos cap al Roca Colom (la nostra primera intenció), que el veiem des del mateix cim. Així que canviem de carena i en clara direcció oest arribem al Coll del Pal i seguim l'amplíssima carena, amb sender cap al Roca Colom (2.510 m.), on hi arribem uns cinquanta minuts després.
Tirem enrera altre cop al Coll del Pal i seguim el sender GR que ens ha de portar cap a la carena sud del Costabona, Evitem les pales de neu per sobre seu i arribem altre cop a la carena, on ens adonem d'un petit incendi a la cara sud del que suposem (no el veiem, està tapat pels núvols) que és el Canigó. Fem la trucada corresponent i, ara sí, refem el camí fins a la pista i la furgoneta.
No ha estat cap gesta alpina però haurem fet més de 800 metres de desnivell i ens hem tret una mica el mono de muntanya.
Aquí en teniu un petit reportatge gràfic:

El Costabona és visible des de ben lluny

Comencem a caminar per l'ampla carena

A la nostra esquerra queda el refugi de Costabona

A les immediacions del cim

Des del Costabona veiem el Montseny, a la foto, la Mola i Montserrat. No veiem el Canigó, que està ben aprop, però tapat pels núvols.

Foto de cim al Costabona

Cap al Roca Colom

El pic de Costabona ja queda endarrera

Foto de cim al Roca Colom.

El Sol intenta escalfar-nos però no ho aconsegueix

El coll del Pal, important nus de comunicacions.

El petit incendi del que vam avisar als serveis d'emergència.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada