dimarts, 5 d’abril del 2016

Tossal de Monteró, Coma de Gelis i Pas de l'Orellut

El diumenge, 27 de març, dins les vacances de Setmana Santa, fem una excursió amb nens i nenes. Ens trobem la Izel i el seu pare Jordi; l'Aitana i el Marcel amb la seua mare Rosa, i el Ferran i jo.
L'objectiu inicial és pujar al Tossal de Monteró i visitar el Pas de l'Orellut. Al final, afegirem un altre cim, la Coma de Gelis.
Per iniciar l'excursió, ens dirigim amb els dos cotxes per la carretera C-13 en direcció a Camarasa. Al punt quilomètric 39,5 deixem la carretera i agafem una pista a l'esquerra. Agafem un primer trencall a la dreta i anem per aquesta pista fins al cobert d'en Mingo (aproximadament a un quilòmetre de recorregut des de la carretera), una petita cabana que està en un desviament a l'esquerra d'aquesta pista (si anéssim a la dreta aniríem cap un cimet on es veuen, clarament, unes antenes (mapa Sant Llorenç de Montgai i Camarasa de l'editorial Piolet). Estem a uns 400 metres d'alçada i allí comencem a caminar cap al Tossal de Monteró. Per fer-ho, seguim recte en direcció sudoest fins que, al cap d'uns 50 metres, veiem una fita. Hem de girar a la nostra dreta, nordoest, per agafar el sender que ja no deixarem fins al cim:




El cim està a 574 metres d'alçada i és molt ample. De fet, hi ha les restes d'un antiga vila romana i un vèrtex geodèsic:

Hi ha bones vistes cap a la plana de Ponent i la propera serra del Montroig:

Foto de cim:

Després d'agafar forces, ens dirigim, seguint un sender en direcció nordoest, cap a la Coma de Gelis:

Aviat veiem l'embassament i el poble de Sant Llorenç de Montgai.

Hi ha un punt en que el camí es divideix en dos. El de l'esquerra se'n va, en vertiginós descens, cap al Pas de l'Orellut, que volem fer de tornada, i de pujada. Així que seguim pel de la dreta fins a un coll a 465 metres d'alçada, on ja es veu, proper, el cim de la Coma de Gelis:


Hi pugem tot veient el camí que ve, a la nostra dreta, del mateix embassament:

Aquest petit pic amb pal per a bandera i restes també de construccions, el castell de Gelis, té 505 metres d'alçada. Tornem enrere fins al coll esmentat i just després d'ell quan torna a fer pujada, cap al Tossal de Monteró, hi ha un sender a la dreta que ens porta cap al Pas de l'Orellut, un curiós pas entre les roques com si fos un congost:


Sortim del pas per una grimpada que ens deixarà altre cop al camí principal que ve del Tossal de Monteró. Abans d'arribar-hi, però, parem a dinar:

Després de retornar al cim, comencem a baixar cap a la cabana del Mingo:



3 comentaris: