dimarts, 28 de juny del 2016

"Nudillo del Perdido"

Aquesta és la crònica de l'ascensió a uns dels tres mils fantasmes, aquells que no surten a la llista d'en Buyse però que compleixen la seua única norma objectiva: 10 metres de relleu sobre els colls propers.
Es tracta del "Nudillo del Perdido", entre el coll del Cilindro i la bretxa que precedeix al "Dedo del Perdido".
Així, el dissabte 11 de juny, ens n'anem amb els Aleixos cap a la "pradera" d'Ordesa i iniciem el camí cap al refugi de Góriz, tan llarg com bonic. Com és evident, passem pels llocs clàssics de la ruta:





Gradas de Soaso


Cola de Caballo

Clavijas de Soaso


 Aribem al refugi després de poc més de 3 hores de marxa, en un dia mig ennuvolat que facilita la caminada, ja que no suem tant. Al refugi cauen els corresponents xampús i sopem allí. Ens n'anem a dormir ben d'hora ben d'hora, i ens llevem a les 5.45 h. del matí. Després d'esmorzar, comencem a caminar a les 6.40. El dia segueix la tònica del dia anterior: núvols alts, però bastanta estabilitat. Anem guanyant alçada, amb neu contínua a partir d'uns 2.400 metres d'alçada, per la via normal del concorregut cim del Mont Perdut fins al "Lago Helado", ja a 3.000 metres d'alçada:




La feixa per on va baixar el Martín que no veiem gens clara.
 Allí ens desviem i anem cap al coll del Cilindro. Un cop al coll, ens posem el casc i els arnesos (que no farem servir) per dirigir-nos a la carena nordoccidental del Mont Perdut. Al principi, aquesta és molt ampla i guanyem alçada sense dificultat:


De cop, però el terreny calcari s'estreny sobtadament i cal prestar més atenció. La carena és aèria, encara que els primers passos es fan sense dificultat.

Així arribem al pas obligat més complicat de l'ascensió. Un sèrie de blocs d'entre dos i tres metres d'alçada, amb bones preses però bastant verticals, i amb un bon pati (II+):


Després, el terreny se suavitza i esquivem un pas més complicat per la seua dreta, arribant així al cim del "Nudillo del Perdido", a 3.174 metres d'alçada. Allí trobem la fita del cim, unes tres hores després d'haver sortit del refugi.



Pot donar confusió veure una petita depressió i un altre cimet uns metres més enllà, però el veritable cim és el primer que trobem venint del coll del Cilindro. Si ens arribem al segon cimet, haurem de fer un altre pas similar al primer, també de II+. Nosaltres ens hi arribem i guaitem una mica per baixar a la bretxa entre el "Nudillo" i el "Dedo", però ho descartem i tornem enrera pel mateix lloc per on hem pujat.
Tornem cap al refugi, ara amb un vent molt fort i desagradable, i d'allí cap a la "pradera" d'Ordesa, que se'ns fa especialment llarg, on hi arribem vora les 15.30 h. del migdia.
En aquest enllaç, us podeu descarregar el track que va des del "Lago Helado" fins als dos cims del "Nudillo". Cal tenir en compte que aquesta activitat es va fer amb neu fins al coll, amb la qual cosa, el camí d'estiu és possible que no vagi exactament pel mateix lloc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada